Home » Nieuws » Aantal WW-uitkeringen aanzienlijk gestegen

Aantal WW-uitkeringen aanzienlijk gestegen

Het aantal Nederlanders dat een werkloosheidsuitkering ontvangt, is gestegen. Bijna 8 procent meer mensen ontvingen in december 2023 een WW-uitkering vergeleken met het voorgaande jaar. Dit meldt het UWV aan de NOS. In december 2023 betrof het 161.000 Nederlanders.

Volgens Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie bij het UWV, blijft het aantal nog steeds relatief laag, zeker gezien de economische krimp van de afgelopen kwartalen. “Veel mensen kunnen hun baan behouden of vinden snel nieuw werk na het verlies van hun baan, waardoor ze weinig tot geen beroep hoeven te doen op een WW-uitkering.”

 

Tijdelijke contracten

In 2023 verloren mensen met name hun baan als gevolg van faillissementen van bepaalde winkelketens, bouwbedrijven en horecagelegenheden. Vooral jongeren tot 25 jaar belandden vaker in de WW, voornamelijk omdat tijdelijke contracten in supermarkten en de horeca minder vaak werden verlengd.

Dat er nog steeds veel mogelijkheden op werk zijn, blijkt uit CBS-cijfers over de werkgelegenheid die vandaag zijn gepubliceerd. Over het gehele jaar 2023 bedroeg de werkloosheid ook slechts 3,6 procent, wat nauwelijks meer is dan in 2022.

 

Het CBS telde in december 361.000 werklozen, met of zonder ww-uitkering.