Home » Nieuws » Afgeloste schulden korter geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR)

Afgeloste schulden korter geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR)

Almeerders die een schuldsaneringstraject goed hebben afgerond, staan binnenkort nog maar zes maanden geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat is besloten tijdens de Politieke Markt in Almere van donderdagavond. Nu blijven mensen vijf jaar geregistreerd bij het bureau.

De motie om dit aan te passen, kwam van Hassan Buyatui, fractievoorzitter van DENK. Hij vindt het belangrijk dat schuldaflossers sneller een nieuwe start krijgen. “Je gunt ze zo snel mogelijk een tweede kans en deze motie draagt daar positief aan bij.”

Stap in goede richting

Volgens Buyatui krijgen de Almeerders met de aangenomen motie wat meer lucht. “Nu kunnen mensen uit goed afgeronde saneringstrajecten sneller een abonnement afsluiten en kredieten krijgen. Ook wordt het makkelijker om een woning te krijgen of een eigen zaak te beginnen.”

Hij vertelde dat er met het aannemen van de motie een stap in de goede richting is gezet. “We zijn er nog lang niet, maar de desbetreffende portefeuillehouder en een groot deel van De Raad zijn enthousiast.”

Tegengeluiden

Toch waren er ook tegengeluiden te horen tijdens de Politieke Markt. De partijen Leefbaar Almere en PVV Almere willen bijvoorbeeld eerst de resultaten afwachten van vijf pilotsteden waar mensen nu al minder lang geregistreerd staan bij het BKR.

Ook de VVD was minder enthousiast. Zo zei raadslid Aileen Oostveen: “Ik ben voor het verkorten van de BKR-registratie, maar dat moet landelijk geregeld worden. Op die manier moet willekeur worden voorkomen.”

Bron: 1Almere