Home » Nieuws » AFM wil Europese regelgeving bij markt voor ‘achteraf betalen’

AFM wil Europese regelgeving bij markt voor 'achteraf betalen’

Om consumenten voldoende te beschermen tegen problematische schulden vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het noodzakelijk dat Europese regelgeving in werking treedt voor ‘koop nu, betaal later’ mogelijkheden. De toezichthouder is wel positief over de gedragscode die onlangs is opgesteld. Aanbieders van deze vorm van betalen, gaan onder meer ‘schuldenstapeling’ tegen door iemands account te blokkeren als er al een betalingsachterstand is.

Gedragscode zorgt voor meer bescherming consumenten

Met ‘koop nu, betaal later’ kunnen consumenten achteraf betalen, tot 14 of 30 dagen na de levering of in 3 termijnen. Momenteel is deze vorm van betalen nog uitgezonderd van de reguliere wetgeving voor consumptief krediet.
Met de herziene Europese Richtlijn Consumentenkrediet gaat dit veranderen. Op haar website meldt AFM dat zij al langer pleit voor wetgeving en toezicht op aanbieders van ‘koop nu, betaal later’. “Er komt Europese wetgeving aan, maar de implementatie daarvan gaat enkele jaren duren. In de tussentijd is deze gedragscode een stap vooruit in de bescherming van consumenten.”

BKR registratie zou problematische schulden kunnen voorkomen

Ondanks het opstellen van deze gedragscode zijn er volgens de AFM nog steeds verschillende verbeterpunten. Het blijft op dit moment nog mogelijk om bij verschillende aanbieders schulden aan te gaan. Verstrekkers van ‘koop nu, betaal later’ zijn nog niet wettelijk verplicht om een inkomsten- en lastencontrole uit te voeren of om zich aan te sluiten bij de Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR). Volgens de AFM is het wel nodig om vooraf het BKR te kunnen raadplegen, om problematische schulden te voorkomen.

Gebruik Klarna toegenomen

Sinds 2019 is het gebruik van Klarna volgens Statista duidelijk toegenomen onder online shoppers. Bij onderzoek door Statisa in Nederland gaf in 2019 circa 20% van de respondenten aan dat zij Klarna hebben gebruikt voor online aankopen. In 2023 ging het om circa 40% van de ondervraagden. Hierbij werd niet gekeken hoeveel deze betaalmethode gebruikt is door de ondervraagden.

Bron:

https://www.statista.com/statistics/1389585/klarna-adoption-in-the-netherlands/

Problematische schulden toegenomen onder jongeren

Uit een data analyse van GGN, het grootste deurwaarderskantoor in Nederland, blijkt dat sinds de 2017 meer jongeren kampen met problematische schulden. In 2020 was al een flinke groei zichtbaar, maar het jaar ná de uitbraak van de coronapandemie zette deze stijging nog verder door.

GGN analyseerde interne cijfers over de periode van 2017 tot en met 2021. Het betrof meer dan een half miljoen dossiers van mensen met een leeftijd tussen de 18 en 30 jaar. De belangrijkste conclusie is dat de groep jongeren met problematische schulden sinds 2017 aanzienlijk groter is geworden. Vooral onder de groep jongeren van 18 tot 20 jaar, maar ook zeker in de groep van 21 tot 25 jaar.

Een andere bevinding is dat de meest welvarende groep schuldenaars sinds de coronacrisis kleiner is geworden. In de drie jaar vóór de uitbraak van COVID-19 betrof de klantendatabase van GGN jaarlijks meer mensen die voldoende middelen hadden om hun rekeningen te betalen, maar toch schulden opliepen. Sinds de pandemie ontstaan schulden onder jongeren dus vaker omdat iemand niet kán betalen en minder vaak uit nonchalance. Ook het gemiddelde vorderingsbedrag is sinds Corona gestegen.

Bronnen: GGN en AFM