Home » Nieuws » Nederlandse economie koelt flink af, inflatie blijft hardnekkig probleem

Nederlandse economie koelt flink af, inflatie blijft hardnekkig probleem

De Nederlandse economie koelt dit jaar flink af maar blijft met een groei van 0,8 procent stabiel. Consumenten geven minder uit vanwege de torenhoge inflatie en onze export groeit minder hard door de terugval van de wereldhandel. Afgelopen jaar was nog sprake van een groei van 4,5 procent.

De inflatie komt uit op 4,2 procent en is daarmee nog steeds een hardnekkig probleem. Vooral de voedselprijzen zijn hoog, zo blijkt uit het nieuwe rapport Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van De Nederlandsche Bank (DNB). De kerninflatie, waarin de prijsstijgingen voor energie en voeding niet zijn meegenomen, stijgt dit jaar naar 6,8 procent. DNB noemt dat zorgwekkend.

De inflatie wordt onder meer aangejaagd door de overheid die te veel uitgeeft, stelt DNB. “Met dit ruime begrotingsbeleid draagt het kabinet bij aan oververhitting van de economie, wat de bestrijding van inflatie bemoeilijkt”, benadrukt de centrale bank.

Bedrijven zouden een steentje moeten bijdragen door niet alle extra kosten door te berekenen en enigszins in te teren op hun winsten. DNB roept de vakbonden al langer op niet te grote loonsverhogingen te eisen.

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) stijgt na dit jaar weer licht en wordt geraamd op 1,3 procent in 2024 en 1,1 procent in 2025. De inflatie daalt na de piek van 11,6 procent in 2022 naar 4,2 procent in 2023 en gaat verder omlaag naar 3,7 procent in 2024 en 2,5 procent in 2025.

Volgens DNB zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne dit jaar duidelijker te merken. De hogere energieprijzen en de doorberekening daarvan in de prijzen van vrijwel alle goederen en diensten zetten een rem op de koopkracht en op bestedingen van huishoudens.

Centrale banken verhogen rentes wereldwijd

Daarnaast waren centrale banken wereldwijd genoodzaakt de rentes te verhogen om de inflatie tegen te gaan. Daardoor stijgt bijvoorbeeld de hypotheekrente voor huishoudens en wordt het voor bedrijven duurder om te lenen.

In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Nederlandse economie met 0,7 procent. DNB geeft aan dat de inkrimping dit naar verwachting van korte duur is. Huishoudens krijgen inmiddels steun vanuit de overheid om de hoge energierekening op te vangen.

Bovendien blijft de arbeidsmarkt zeer krap, waardoor er genoeg banen zijn. Daar komt bij dat de gemiddelde loonstijging met 6,9 procent momenteel op een historisch hoog niveau ligt.

Bron: Nu.nl