Home » Nieuws » Lonen schieten verder omhoog, bedrijven gaan bezuinigen

Lonen schieten verder omhoog, bedrijven gaan bezuinigen

In de cao's die afgelopen maand zijn afgesloten, gaan de lonen met gemiddeld 8,2 procent omhoog. Voor werkgevers is dat reden tot zorg, zegt werkgeversorganisatie AWVN. Bedrijven zullen daardoor gaan bezuinigen.

“Veel bedrijven kunnen hun stijgende kosten niet doorberekenen”, stelt de AWVN. “Ze zullen daarom op kosten moeten besparen om te kunnen blijven concurreren.”

Mei was de zestiende maand op rij waarin de loonafspraken omhooggingen. Wat niet wil zeggen dat iedereen er veel loon bij krijgt. Voor de cao’s die dit jaar zijn verlengd, staat de teller nu op gemiddeld 7,3 procent. Niet alleen de werkgevers maken zich zorgen over de oplopende lonen.

Ook centralebankpresident Klaas Knot liet weten dat er risico’s zitten aan de stijgende salarissen. Hij wees erop dat de inflatie hoog blijft wanneer werkgevers de hogere loonkosten wél doorberekenen.

In mei werden 38 cao-akkoorden afgesloten voor 170.000 werknemers. “In totaal zijn dit jaar 204 nieuwe cao’s afgesloten. Die gelden voor 1,7 miljoen werknemers”, aldus de AWVN.

Bron: Nu.nl