Het aandeel hulpvragers met een modaal of hoger inkomen steeg vorig jaar van 33 procent naar 43 procent, meldt de vereniging van schuldhulpverleners in haar jaarverslag.
Bijna iedereen heeft momenteel last van de hoge prijzen van de boodschappen en de energie. Maar de compensatiemaatregelen van de overheid zijn vaak gericht op lagere inkomens. Daardoor komen mensen met een hoger inkomen nu juist in de problemen.
Bij deze groep overheerst het gevoel van schaamte, vertelt NVVK-lid Jennifer Hoepel. “Want als je werk hebt, zou je het toch moeten kunnen redden?”
Volgens Hoepel speelt een gebrek aan vertrouwen in de overheid ook een grote rol. “Als je uitkering al eens is stopgezet of als je al eens een terugvordering hebt gehad, dan word je bang om een toeslag aan te vragen.” Dat doen zij nu minder snel, waardoor ze eerder in de problemen komen.
Ook het aantal zzp’ers met een hulpvraag steeg vorig jaar hard. Dat komt volgens NVVK doordat veel zzp’ers weinig tijd kregen om na de coronacrisis op adem te komen. Ze waren nog niet bekomen van de tegenslagen in die periode, toen ze met hoge energierekeningen werden geconfronteerd.
Bedrijven m