Home » Nieuws » Veel Nederlanders sparen, maar buffers zijn vaak klein

Veel Nederlanders sparen, maar buffers zijn vaak klein

Nederlanders hebben aanzienlijke verschillen in hun spaarpatronen. Volgens ING hebben een kwart van hen meer dan 10.000 euro gespaard, terwijl bijna evenveel mensen minder dan 500 euro of zelfs helemaal niets gespaard hebben. Dit komt naar voren uit een onderzoek onder duizend Nederlanders. Japke Kaastra, hoofd financiële gezondheid bij ING, benadrukt dat dit een te kleine buffer is om financiële zorgen te voorkomen.

Hoewel 90 procent van de Nederlanders spaart, blijft de hoogte van die spaarbuffer een punt van zorg volgens Kaastra. Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft minder dan 500 euro aan spaargeld, wat volgens Kaastra ontoereikend is voor onverwachte situaties. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft meer 3000 euro opzij gezet.

Kaastra benadrukt dat het ideale spaarbedrag per persoon verschilt. Voor de meeste Nederlanders is het hebben van een spaarbuffer gelijk aan drie maanden aan inkomen, maar dit hangt af van individuele omstandigheden, zoals het bezitten van een huis, auto of kinderen.

50-plussers sparen weinig

Opvallend genoeg behoort een groot deel van de groep die minder dan 500 euro spaart tot de leeftijdsgroep van 50 tot 65 jaar. ING wijst op de mogelijk hoge kosten die deze groep in deze levensfase kan ervaren, zoals het aflossen van een huis, studerende kinderen, of onverwachte carrièrewendingen.

Frustraties bij sparen

Er is ook een groep van 10 procent die helemaal niet spaart. Volgens hen blijft er aan het einde van de maand geen geld over of hebben ze een neiging tot overbesteding. Hoewel sparen over het algemeen als nuttig wordt beschouwd door Nederlanders en vaak van huis uit wordt meegegeven, ervaart toch een op de vijf mensen frustratie bij het sparen, zoals uit het onderzoek blijkt.

Kaastra benadrukt dat sparen gezien moet worden als een vaste uitgave, een investering in jezelf. Het regelmatig opzijzetten van zelfs een klein bedrag, zoals een euro per dag, kan op jaarbasis aanzienlijk zijn en helpt bij het opbouwen van een financiële buffer, wat essentieel is voor onverwachte uitgaven.