Home » Nieuws » Woningmarkt en geldzorgen zijn prioriteit voor jonge kiezer bij verkiezingen

Woningmarkt en geldzorgen zijn prioriteit voor jonge kiezer bij verkiezingen

De woningmarkt is het belangrijkste thema voor jongeren bij de aankomende Tweede Kamerverkiezing. Op plek twee komen de zorgen om rond te komen, in combinatie met de oplopende prijzen. Dit is onderzocht door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. Het onderzoek werd toegespitst op jongeren tussen 18 tot en 34 jaar.

Ipsos onderzocht niet alleen wat bij deze verkiezingen de belangrijkste thema’s voor de jongere generatie zijn. Ook werd er gekeken naar de onderwerpen van voorgaande verkiezingen en welke politici goed in de smaak vallen bij de jongere doelgroep.

Hoewel klimaat nog steeds erg belangrijk is voor deze groep, staat het onderwerp niet meer in de top-10 bij het kiezen van een partij. Bij de verkiezingen in 2021 was dit volgens Ipsos nog wel het geval.

 

De rol van verkiezingsthema’s bij jongeren

Toch maken jongeren zich wel degelijk zorgen over het klimaat, zegt Sander Nieuwkerk, onderzoeker bij Ipsos. Zo blijkt uit het onderzoek dat 40 procent van hen vindt dat de klimaatverandering zich in een kritieke fase bevindt en de wereld nu moet handelen.

“Maar in deze campagne speelt het een minder grote rol dan bij de verkiezingen van 2021. En omdat niet alle partijen zich hier heel erg over uitspreken, vertaalt de zorg over het klimaat zich niet in de stemkeuze.”

Geldzorgen zijn voor jongeren het doorslaggevende onderwerp om op een bepaalde partij te stemmen. “Hier zien we ook een combinatie met andere thema’s. Studenten die moeite hebben om een kamer te vinden en zich ook zorgen maken om de hoge huurprijzen. Of bijvoorbeeld starters die wel een huis konden kopen, maar zich zorgen maken om de hoge energierekening”, legt Nieuwkerk uit.

Bron: NOS