Home » Nieuws » Zorgpremie stijgt in 2024 bij alle zorgverzekeraars

Zorgpremie stijgt in 2024 bij alle zorgverzekeraars

CZ en Zilveren Kruis melden dat zij de maandpremie ook verhogen van hun meest gekozen basisverzekeringen. Eerder maakten DSW, VGZ en Menzis al premiestijgingen bekend. Volgens de twee grootste zorgverzekeraars met samen negen miljoen klanten blijven de kosten oplopen doordat we steeds meer zorg gebruiken en vanwege loonstijgingen van zorgpersoneel.

Hogere levensverwachting zorgt voor stijging
We worden steeds ouder en er is steeds meer mogelijk door nieuwe innovatieve behandelingen en medicijnen, legt Zilveren Kruis-directievoorzitter Georgette Fijneman uit. “Helaas stijgt daarom ook komend jaar de zorgpremie voor onze verzekerden. Naast de stijgende kosten hebben we te maken met een nijpend personeelstekort in de zorg.”

Afhankelijk van de verzekeraar en het type verzekering, stijgt de premie tussen de 5 en 12 euro per maand voor een verzekerde. Tot de jaarwisseling heb je de tijd om je zorgverzekering op te zeggen en tot 31 januari kun je een nieuwe afsluiten.

Geen verhoogde kans op betalingsproblemen
Volgens persvoorlichter Karin Radstaak van Nibud zorgt deze verhoging niet voor meer kans op betalingsproblemen bij mensen. “Natuurlijk is het vervelend dat de premie met tientallen euro’s stijgt op jaarbasis, maar over het algemeen kunnen mensen deze verhogingen wel opvangen. Bij de energiecontracten die ineens honderden euro’s per maand duurder werden, was dit wel anders. Daar kwamen veel mensen wel door in de problemen”.

Ze geeft aan dat voor mensen met een laag inkomen de zorgtoeslag vaak een hoop kan compenseren. Voor 2024 moet de hoogte hiervan nog worden vastgesteld.

Wel valt het Nibud op dat de zorgverzekering bij de meeste mensen het eerste is dat ze niet betalen, op het moment dat er financiële problemen zijn.
“In 2018 was bij 29 procent van de mensen met betalingsproblemen de zorgverzekering de ‘eerste vaste last’ die niet betaald werd. Gevolgd door het energiecontract, de huur/hypotheek en tot slot de rekening van het waterschap”.

Bron: Nibud en ANP